Cholesterol

Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft om hormonen lichaamscellen aan te maken. Het lichaam kan ook zelf cholesterol aanmaken in de lever. 

 

HDL cholesterol

HDL (high density lipoproteïne) oftewel het goede cholesterol, zorgt ervoor dat cholesterol dat aan de vaatwanden kleeft opgepakt wordt en weer terug naar de lever gebracht wordt. De lever zorgt er vervolgens voor dat het teveel cholesterol in het lichaam via de ontlasting uitgescheiden wordt. Hoe hoger het HDL-cholesterol, hoe beter de afvoer van overtollig cholesterol naar de lever. Je kunt je HDL cholesterol verhogen door een gezondere leefstijl aan te gaan, te stoppen met roken, minder alcohol te gebruiken en minder vlees en verzadigd vetten in je dagelijkse voeding te gebruiken.

LDL cholesterol

LDL (low density lipoproteïne) oftewel slecht cholesterol vervoert het cholesterol vanuit de lever naar de rest van het lichaam. Een teveel aan LDL cholesterol kan zich vastzetten aan de binnenwand van bloedvaten deze LDL verbindingen blijven hieraan plakken en kunnen de vaatwanden beschadigen. Deze beschadigingen worden veroorzaakt door roken, verhoogde bloeddruk of ouderdom. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht en bloed kan na verloop van jaren steeds moeilijker doorstromen. Dit staat bekend als (slag) aderverkalking. Een hoog LDL versneld het ontstaan van slagaderverkalking. Daarom wordt het ook het slechte cholesterol genoemd.

Triglyceriden

Naast cholesterol is vet in het bloed ook aanwezig in de vorm van triglyceriden. Vetten in voedingsmiddelen komen voornamelijk in de vorm van triglyceriden voor. Na elke maaltijd treedt er altijd kortdurend een verhoging van de triglyceriden in het bloed op. Normaal gesproken worden deze triglyceriden dan ook weer snel uit het bloed opgenomen en daalt het gehalte weer. Hoe lager het triglyceridengehalte, hoe beter. Een verhoogd triglyceridengehalte draagt namelijk ook bij aan het ontstaan van slagaderverkalking. Maar het is niet zo’n duidelijke risicofactor als LDL-cholesterol. Gezond eten kan vaak helpen om het triglyceridengehalte te verlagen.

Hoe houd ik mijn cholesterol gezond?

Het risico op een hart- of vaatziekte wordt niet alleen bepaald door het cholesterolgehalte. Is het cholesterol goed, maar heb je bijvoorbeeld wel overgewicht, een hoge bloeddruk of rook je? Ook dit zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Met een gezonde leefstijl pak je tegelijkertijd meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten aan Een gezonde leefstijl houdt in: gezond eten: gebruik minder verzadigd vet afvallen bij overgewicht: vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte voldoende bewegen: minimaal 2,5 uur per week stoppen met roken