Darmklachten
Darmklachten is een kwaal waar bijna iedereen wel eens mee te maken krijgt. Heb je vaak (2 keer of vaker per week) buikpijn, opgeblazen gevoel, maagzuur, obstipatie, diarree, krampen of kun je soms maar moeilijk naar de wc? Je kunt dan wel eens darmproblemen hebben zonder dat je dit weet. Ga altijd eerst langs de huisarts als je veel darmklachten hebt of hier dagelijks last van hebt. Als je al langere tijd last hebt van je darmen of weet dat je van sommige voedingsmiddelen meer last krijgt? Vraag dan eens aan ons of we je misschien verder kunnen helpen met het verminderen van die klachten.
Caras is gespecialiseerd in darmklachten en dan vooral PDS en het FODMaP dieet.
Zie hier ook onze pagina over onze begeleiding bij het FODMaP dieet.
Prikkelbare darm Syndroom
Prikkelbare darm syndroom is een darmaandoening die alleen al in Nederland miljoenen mensen hindert in hun dagelijkse bezigheden.
Als een arts jou heeft gediagnosticeerd met PDS kunnen wij jou gemakkelijker adviseren en helpen om jouw klachten onder controle te krijgen en te verminderen. PDS is een complexe aandoening en kan dus altijd het best met behulp van onze diëtisten behandeld worden. Hieronder alvast een paar tips om jou op weg te helpen en jouw klachten te verminderen:
- Probeer zoveel mogelijk de algemene adviezen voor PDS aan te houden, dus niet te vet vlees eten, geen pittige kruiden gebruiken, vermijdt zoveel mogelijk koolsoorten. Drink geen koolzuurhoudende dranken etc. In onze gratis downloads vindt je de algemene adviezen voor PDS.
- PDS geeft bij de meeste mensen ook klachten na het eten van ui, knoflook, paprika, bonen, frisdrank en chocolade. Als je deze vermijdt kunnen je klachten al verminderen.
- Probeer grote maaltijden te vermijden en eet vaker kleinere hoeveelheden goed verdeeld over de dag
Voor uitgebreide informatie zie onze aparte PDS pagina!
Colitis Ulcerosa
Bij colitis ulcerosa kan (een deel van) de dikke darm en de endeldarm ernstig ontstoken zijn. Dit brengt vaak erg veel vervelende klachten met zich mee en voeding kan hierbij een stuk verlichting brengen. Als u niet bij een diëtist in het ziekenhuis onder behandeling bent dan kunnen wij u helpen om uw voeding en dus uw klachten beter onder controle te krijgen.
Ziekte van Crohn
Bij de ziekte van Crohn zijn meerdere delen van het gehele maagdarmkanaal aangetast. Het is per persoon zeer sterk wisselend welke delen ontstoken zijn en welke klachten voorkomen. Bij de ziekte van Crohn is het zeer belangrijk om te stoppen met roken en alcohol drinken. Dit verslechtert vaak de ziekte en geeft meer kans op een opvlamming.
Net als bij colitis kan er bij Crohn ook met de voeding iets aan de ernst van de klachten gedaan worden. Neem altijd contact op met een diëtist en ga niet zelf experimenteren, bij het vermijden van voeding kunnen er tekorten optreden en dit verergert de conditie van de ziekte.