Je bekijkt nu 5 voedingstips voor een gezond gebit

5 voedingstips voor een gezond gebit

De hoeveelheid schade die je beperkt door slim te eten kunnen we niet genoeg benadrukken. We zullen jullie de horrorplaatjes van aangetaste zwarte tanden door te veel cola besparen, want dat teveel suiker niet goed is voor je gebit weten we allemaal wel. Erfelijkheid en hoe ‘dik’ je speeksel is heeft ook invloed op je mondgezondheid. Maar er is meer…

Lachend bij de tandartscontrole vandaan!

Cariës (gaatjes) zijn goed te voorkomen door gezond te eten.

Spaar je tanden door deze 5 tips toe te passen!

Tip 1: Eet max 6 keer
Een maaltijd is altijd een ‘aanval’ op het gebit die het prima aan kan, maar waar wel hersteltijd voor nodig is. Eet dus niet te vaak op een dag en houdt het bij 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, diner) en 3 tussendoortjes. Eet dus maximaal 6 keer per dag.

Als je het helemaal goed wilt doen kies je voor tussendoortjes die niet zo heftig zijn voor het gebit. Denk aan iets dat niet zuur en niet suikerrijk is, zoals een handje noten, rauwkost, een gekookt eitje, blokje kaas of volkorenknackebrot met hartig beleg.

Tip 2: Drink water, thee of koffie
Drink tussen de maaltijden door alleen thee of koffie zonder suiker of water.
Al het andere kan je dus het best nemen tijdens 1 van de 6 eetmomenten.
Iets dat heel slecht is voor de tanden, is ‘telkens een beetje’. Denk aan een flesje frisdrank waar je de hele middag door een slokje van neemt, een lolly, of bij kinderen een zuigfles met appelsap.

Suikers en zuren tasten beide de tanden aan. Hieronder valt (drink)yoghurt en andere zure zuivel zoals karnemelk, vruchtensappen, frisdranken met suiker en (jawel…) frisdranken zonder suiker. Ook suikervrije (light en zero) frisdranken zijn een aanval op je gebit omdat dit erg zuur is!

Hoe meer suiker in een pakje drinken hoe slechter voor je tanden (en je gewicht). Maar ook suikervrije drankjes zijn door de zuren een aantasting.

Tip 3: Wacht met poetsen
Poets pas een uur na de laatste hap van je maaltijd. Zuren maken het glazuur namelijk een beetje zacht, wat door het tanden poetsen beschadigd kan raken.
Poets in ieder geval 1 keer voor het slapen gaan.

Wist je trouwens dat de tandpasta nog even nawerkt in de mond na afloop van het poetsen? Eet dus ook niet direct na afloop van het poetsen.

Tip 4: Fruit als toetje
Fruit is best wel zuur maar wel erg gezond! Houd het bij 2 porties fruit per dag (van elk ongeveer 100 gram).
Neem fruit liever als toetje dan als tussendoortje, omdat na afloop van de maaltijd het gebit toch al ‘belast’ is. Verwerk het fruit bijvoorbeeld ook eens door de hoofdmaaltijd, zoals appel bij yoghurt tijdens het ontbijt, plakjes banaan als broodbeleg bij de lunch, of bij het diner wat mango of ananas bij kip.

Tip 5: Spoelen
Drink na het eten van een hoofdmaaltijd of tussendoortje een glas water of een kop thee zonder suiker. Zo spoel je alle etensresten, suikers en zuren weg.
Koolhydraten worden in de mond al omgezet naar suikers, die uiteindelijk tandplak vormen.
Spoel ook als je toch graag tussendoor frisdrank of vruchtensap drinkt, door met een slok water goed door de mond te gaan.

Mensen met diabetes moeten extra letten op het gebit. Het allerbelangrijkst is natuurlijk om de bloedsuikerspiegel gezond houden! Bij een te hoge bloedsuiker is de kans groter op

– ontstekingen in het tandvlees
– gaatjes, door een droge mond
– infecties

https://carastest.pro-art-hosting.nl/bloedsuiker/