Je bekijkt nu Recept: luilakbollen

Recept: luilakbollen

Speciaal voor Pinksteren hebben we weer een bak-experiment gedaan! Misschien ken je de luilakbollen traditie…?

Luilakbollen zijn zoete broodjes waar de uitslaper (de luilak) op pinksterzaterdag de rest op moet trakteren. Zelf bakken dus! Normaal worden ze gemaakt van tarwebloem met rozijnen/krenten. Hier hebben we een fodmapvrije versie van kunnen maken! Dit is een dadelbolletje geworden. Dadels zijn tot 30 gram te tolereren (met sorbitol en fructanen als fodmap). Neem daarom ook niet meer dan 1 bol als fodmapper!

Het is altijd even experimenteren omdat glutenvrij meel heel anders reageert dan tarwe.
Tip: gebruik een bakmix omdat hier een aantal broodverbeteraars in zitten. Zonder deze soort bindmiddelen wordt het broodje heel zwaar en te compact. Onze eerste versie met boekweitmeel en rijstbloem was dan ook mislukt. Wel lekker van smaak maar de structuur was niet naar wens. Ook heeft het geen zin om dit deeg twee keer te laten rijzen omdat er geen gluten in zitten om de luchtbelletjes op te vangen.

Zo maak je ze:

 • 1 zakje gist
 • 130 ml haverdrink
 • 270 gr fodmapvrije broodmix
 • 10 gr suiker
 • 3 gr zout met jodium
 • Kaneel
 • 1 volle eetlepel bak en braad (plantaardig)
 • 13 a 14 dadels (120 gram)

Materialen:
1 grote mengkom
3 kopjes
Een klein vorkje/minigarde
Eetlepel, kwastje
Oven en bakplaat met pakpapier

 1. Maak de havermelk lauw-warm (bijv in een kopje in de magnetron). Meng het zakje gist met 4 eetlepels opgewarmde melk in een ander kopje, tot het een papje wordt en de gist oplost. Voeg dan de bakboter hier aan toe.
 2. Snijd de dadels in kleine stukjes.
 3. Meng de broodmix met het zout, een flinke snuf kaneel en de suiker.
 4. Roer het gistmengsel nog eens goed door en voeg dit samen met de rest van de melk toe aan de kom met de broodmix. Meng en kneed alles goed tot een soepel deeg. Voeg dan de dadelstukjes toe en kneed verder tot het deeg niet meer plakt. Doe er desnoods ietsje meer broodmix bij.
 5. Verdeel het deeg in 4 bollen en leg ze op de bakplaat met bakpapier. Laat afgedekt een half uurtje rijzen op een warme plek. 
 6. Klop het ei los in een kopje en bestrijk de broodjes ermee met het kwastje. Bak ze af in een heteluchtoven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Ik heb ze zelf 30 minuten in de oven gehad, incl 10 min opwarmtijd.

Serveer je bollen met margarine en suikerstroop.

Laat maar weten wat jullie van deze luilakbollen vinden!