Je bekijkt nu Vegetarische balletjes met een Arabische twist

Vegetarische balletjes met een Arabische twist

Dit recept heeft Astrid thuis eens gemaakt en vond dit ZO lekker dat dit gedeeld moest worden!
De hoeveelheid van de ingrediënten geven je een idee van hoeveel je ongeveer nodig hebt maar hoef je niet op de gram af te wegen. Het is voor ongeveer 3 personen.
Let op! Dit recept is niet fodmap-arm.

Het recept (voor 3 personen)

Ingrediënten:
1 pak vegetarische balletjes van 200 gram.
240 gram ongekookte zilvervliesrijst
230 gram broccoli
110 gram wortel/winterpeen
110 gram prei
1 grote ui (mag ook rode ui, sjalot of lente ui zijn)
6 gedroogde abrikozen
45 gram ongezouten walnoten
45 gram pompoenpitten
Een stuk of 12 olijven
5 takjes munt
Dan ook nog:
– Olijfolie om in te bakken
– Ras el Hanout (zonder zout)
– Naar wens: verse knoflook

Materialen:
Snijplank en een groot koksmes
Pan om de rijst in te koken
Grote wok of koekenpan met deksel voor de groenten
Spatel
Klein koekenpannetje om de pompoenpitten en walnoten in te roosteren.

Bereiding:
Was allereerst je handen en zet alle ingrediënten klaar.
Kook alvast water voor de rijst (in een pan of waterkoker) en laat de rijst koken terwijl je verder gaat. Giet de rijst af als het klaar is (kijk op de verpakking hoe lang het moet koken) en laat het uitdampen zonder deksel. Op het laatst mengen we de rijst in de wok.

Zet de wok op het vuur en doe er 1 eetlepel olie in.
Begin met het pellen van de ui en (als je wilt ook) de knoflook en snijd er kleine stukjes van. Fruit de ui (en knoflook) in de pan en verlaag het vuur.
Om de prei goed schoon te maken van binnen snijd je die in de lengte doormidden. Spoel al het zand tussen de bladeren vandaan en snijd er dunne halve ringen van. Laat dit ook meebakken in de wok en blijf de de groenten doorroeren.
Snijd de wortel in kleine blokjes of reepjes en voeg dit toe in de wok. Doe het deksel op de pan om te wortel beter te laten garen. Snijd ook de broccoli in mooie kleine roosjes en gebruik ook de stronk van de broccoli (Ja, die kan je gewoon eten).
Snijd de olijven in vieren en de abrikozen in zes stukjes, en voeg die samen met ongeveer 1 a 2 eetlepels Ran el Hanout (naar smaak) toe in de wok. Neem dan de takjes munt. Spoel ze goed af, pluk de blaadjes ervan af en stapel die op elkaar. Snijd en ragfijne reepjes van en voeg dit toe in de pan.
Roer nog eens goed alle groenten door elkaar en leg hier bovenop de vegetarische balletjes om op de warmen. Laat het een tijdje garen en de smaken zich mengen met het deksel er op.

Rooster kort al roerend de pompoenpitjes en walnoten in een kleiner koekenpannetje.

Als de groenten gaar zijn (prik in een worteltje en broccoli ter controle) voeg je de rijst toe in de wok. Meng alles goed door elkaar en breng verder op smaak als je wilt met extra Ras el Hanout, peper en mint.

Serveer op de borden en strooi de pompoenpitten en de walnoten er overheen.

Eet smakelijk!