Je bekijkt nu Vezelrijk?

Vezelrijk?

“Vezelrijk” is een soort beschermde benaming en mag onder bepaalde voorwaarden op de verpakking worden gezet. Er is een wet voor, dus sjoemelen is erg moeilijk of onmogelijk.
We noemen dit een ‘claim’ op de verpakking. Vezelrijk is een voedingsclaim en zegt iets over de voedingswaarde.

Vooral op verpakkingen van knäckebröd, brood, koekjes en ontbijtgranen word deze term gebruikt.
Het mag alleen worden gebruikt door fabrikanten als er 6 gram vezels per 100 gram in het eindproduct zit, of 3 gram vezels per 100 kcal uit dat product. Voor volkorenbrood is dit makkelijk haalbaar.

Producten kunnen van nature al dit gehalte vezels hebben, zoals hele granen en peulvruchten (erwt- en boonsoorten). Soms wordt er extra voedingsvezel toegevoegd aan een product om deze claim te kunnen gebruiken. Er is bijvoorbeeld vezelrijk witbrood op de markt met net zoveel of zelfs meer vezels dan volkorenbrood. Dit is eigenlijk een beetje vals spelen, maar wel handig!

“Bron van vezels” is overigens weer een andere claim. Hiervoor hoeft het product maar de helft van de vezels te bevatten in vergelijking tot ‘Vezelrijk’.

Dus vanaf 6 gram vezels per 100 gram is het volgens de wet vezelrijk. Het komt dus neer op 6% van het totale gewicht. Check je etiket hiervoor! Het is te vinden in de voedingswaardetabel.

Een voorbeeld waar Astrid fan van is, bevat wel 29 gram vezels per 100 gram!