Je bekijkt nu Veelbelovende verpakkingen

Veelbelovende verpakkingen

Je kent ze wel, die kreten op de verpakking die jouw blik willen vangen:

vetvrij! vezelrijk! zero! verlaagt het cholesterol! rijk aan eiwitten!
voor sterke botten! vrij van toegevoegde suikers!
rijk aan vezels! zonder zoetstoffen! bevat vitamine C!

Zijn al deze claims wel de waarheid? Gelukkig is er een wet die ervoor zorgt dat claims ook echt de waarheid spreken over een product.

Er zijn hier twee soorten van:

Voedingsclaims: zeggen iets over de voedingswaarde van dat product.
Voorbeelden: vetvrij, zonder suiker, bevat ijzer, bron van calcium, etc.
Er zijn strikte voorwaarden opgesteld om het product bijvoorbeeld vezelrijk te noemen. Een product is pas vezelrijk als het vezelgehalte van het product minimaal 6 gram/100 gram is of 3 gram/100 kcal. Zie onze blog over vezelrijke voeding! https://carastest.pro-art-hosting.nl/?p=1587

Gezondheidsclaims: zeggen iets over het gezondheidseffect op het menselijk lichaam door (voedingsstoffen uit) dat product.
Voorbeelden: verlaagt het cholesterol, voor sterke botten, voor een goede groei van uw kind, etc.
Pas als het effect van die voedingsstof echt wetenschappelijk is bewezen, en er genoeg van in het product zit, mag deze claim gebruikt worden.

Relativeer:

Soms worden er super logische claims gebruikt als verkooptruc. Tuurlijk is een lolly vetvrij! Tuurlijk bevat fruit geen toegevoegde suikers! Je hebt ook claims als  0% vet op drinkyoghurt die dan wel bomvol suiker zit! Let hier dus op en maak je een slimme keuze.

Soms worden supergezonde producten juist vergeten. Witte bonen en broccoli zijn sowieso al vezelrijk, dus kies zo vaak mogelijk voor de verse producten en niet de voorverpakte. Maar als je dit wel doet weet je nu precies wat wel en wat niet goed is.